Naturligt myggmedel

Som en del i mitt påbörjade liv som amatör-hippie och hela den här filosofin kring att leva av vad naturen har att ge kommer här ett tips på naturligt myggmedel.

Jag hade teven på i bakgrunden medan jag jobbade hemifrån häromdagen. Det var programmet Strömsö på SVT och där gjorde de hemmagjort myggmedel. Mycket praktiskt av så många anledningar tänker jag:

  1. Jag avskyr mygg över allt annat. Skit samma att de tjänar som snacks för fåglar och fladdermöss under sommarhalvåret. Myggen käkar mer än gärna mig som en påse smågodis så för min del är de en onödig del av ekosystemet.
  2. Köpemyggmedel. Fy faen alltså. Det ena giftigare än det andra. Och det smetar vi glatt på i fejset och undrar därefter vad det är för brännande känsla som infunnit sig.
  3. Billigt, miljövänligt och (förhoppningsvis) funktionellt alternativ till att varken tjäna rollen som smågodispåse eller giftpinne.

Hur som.

Jag har googlat men inte hittat ”receptet” på just detta myggmedel. Men i stora drag var det ungefär såhär:

En näve rölleka (helst blommor men knoppar gick också bra, liksom färska späda blad) – fjöla ner i en glasburk. Häll på okryddat brännvin/vodka (mängden högst oklar, men fyll burken vettja) och sätt på locket. Låt stå en vecka. Vätskan ska tydligen bli nästan svart. Den koncentrerade vätskan kan sedan spädas med vanligt vatten och tappas upp på behändiga små flaskor. Spraykork hade ju varit ett önskvärt alternativ, får se om jag hittar det – annars duger små mini-snapsflaskor tänker jag. För att inte gå runt och stinka alkis kan man hälla i eterisk olja, citronella, som myggen avskyr.  Voilá, enligt programledaren (som agerade ytterst trovärdig) ska det funka utmärkt att gå ut i skogen och sitta på en mossklädd sten och filosofera utan att myggen slår sig ner för en slurk hemaglobin.

Väl värt att testa i alla fall.

mygganBildkälla

Kommentera