Mer rabarber åt folket!

Det finns tre saker som jag gillar med maj: 1) vårvärmen kommer, 2) grått blir grönt och 3) RABARBERN!

I trädgården finns två gamla plantor som både ger tidig och rikliga skördar. Jag har dessvärre inte den minsta aning om vilka sorter det är, men de är inte av samma sort i alla fall. Den ena plantan ger kortare och mer ”satta” stjälkar och den andra plantan ger längre och aningen rödare stjälkar.

Även om det inte har varit supervarmt ute ännu så har regnet tillsammans med lite vårsol gett en explosionsartad första skörd. Så i helgen plockade jag in en famn rabarber, bakade två rabarberpajer och ikväll kokade jag rabarbersaft. Jag utgick från ett recept, men som alltid går jag bananas och höftar med det mesta. Resultatet blev hur som helst oerhört lyckat och det är således ett recept som jag tänker återvända till.

RABARBERSAFT

  • Ca 1,2 kg rabarber
  • 2 liter vatten
  • 3 stycken (pressade) ekologiska citroner
  • Ca 10 hela kardemummafrön
  • 2 vaniljstänger (funkar nog med en, men mina var lite gamla och torra så jag slängde i två)
  • Ca 8 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Skala och skiva rabarberstjälkarna och lägg i en kastrull tillsammans med pressad citron, vaniljstänger och kardemummafrön (som du har stött lite grann i en mortel – observera att du inte behöver krossa dem alltför mycket, de ger smak ändå). Koka upp vattnet och häll över. Rör om och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
  2. Rengör flaskor ordentligt: diska med diskmedel och flaskborste och lägg sedan i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter. Korkarna kan kokas i en kastrull ett par minuter.
  3. Sila av blandningen och häll tillbaka den klara vätskan i kastrullen. Tillsätt sockret och värm saften till sockerkristallerna har smält. Vid 80 grader (mät med termometer!) är saften klar att hällas upp (till kanten) på flaskorna. Förslut dem direkt så att det bildas ett vakum.

Kommentera