Köksrenoveringen

En av de detaljerna som vi föll lite extra mycket för när vi var på visning av vårt nuvarande hem var köket. Det gamla 50-talsköket finns till största delen kvar, med snedskåp över diskbänken och med ett stort skafferi och små små skåpsutrymmen i de allra minsta vinklarna. Inte bara att det är snyggt, det är verkligen praktiskt när man som matlagningsintresserad huserar i ett relativt litet kök. En nackdel är dock själva storleken på köket och att det inte finns så bra med arbetsyta. Och med en extra liten arbetsyta i form av en liten köksö så stjäl det plats från själva matplatsdelen. Det är så jefla trångt i köket. Och väggarna kryper inpå med en konstig blandning av pärslpont och en stormönstrad femtiotalsinspirerad modern tapet. Hela köket går i gråa och blåa toner med bänkskivor i björklaminat. Säkert en trivsam kombo för någon annan, men inte för oss.

Vi förälskade oss i köket för att vi såg potentialen att förändra som vi vill men med chans till att behålla den där gemytliga 50-talskänslan. Andra rum i huset har dock varit prioriterade före, men nu är det alltså äntligen dags för köket att få ett lyft; pärlsponten ska tas ned, väggarna ska målas vita, skåpsluckor och lådor ska få en lindblomsgrön färg och nya beslag i form av elefantlås och original plasthandtag. Den runda lilla opraktiska diskhon ska bytas ut mot en två hoar och björklaminatskivan byts ut mot en svart skiva med stållist. Och när vi ändå ska riva bort bänkskivan så kan vi lika väl kakla om. Och ska vi kakla om passar vi på att byta ut den gamla 70-talsfläkten ovanför spisen mot en mörkgrå fläktkåpa. Kaklet ska vara vitt och matt, men ännu har vi inte letat upp exakt vad vi vill ha. Och så ska vi byta golvet, mot ett schackrutigt linoleum klickgolv – ljusgrått/mörkgrått.

Den där först tänkta quickfixen fick en dominoeffekt och nu vankas (nästan) ett helt nytt kök! Tanken är att vi ska göra det mesta själva, utom att måla luckorna – de ska lämnas in till målare. Underskåpen är nämligen Ikea-skåp och har således ett helt annat underlag än de gamla 50-talsluckorna. Vi har dragit oss lite för att dra igång projektet med hänsyn till att det är en hel del som ska göras och vi (än så länge) har tummen mer mot mitten av handen än ute på kanten. Men idag fick vi ett ryck och beställde golv och köpte väggfärg. The point of no return! Inom ett par månader har vi förhoppningsvis ett nytt kök att laga julgodis i – hurra!

Kommentera